Meteen naar de inhoud

Vijf grappige feitjes over edelherten (en één over Bambi)

Vanaf morgen zit ik lekker een paar dagen op de Veluwe. Het huisje heeft geen WiFi en ligt zo afgelegen, dat er regelmatig edelherten in de tuin zouden verschijnen.

Dat lijkt me zo vet.

Mijn allereerste werkstukje ooit ging over edelherten. Naja, over Bambi, en ik heb altijd gedacht dat Bambi een edelhert is. Niet zozeer vanwege Bambi zelf, trouwens. Vanwege zijn vader. De Prins.

Maar blijkbaar is Disney’s Bambi gebaseerd op twee verschillende herten, en niet één daarvan is het edelhert.

…WTF?!

Maar goed. Voor een Nederlands meisje is “Bambi, het edelhert” volkomen logisch. In Amerika – however – komt het edelhert van nature niet voor, en de Engelse naam (red deer) klinkt lang niet zo koninklijk.

Random Act of Kindness: Ga op zoek naar grappige feitjes over een dier waar je nog niet veel vanaf weet.

Terug naar het edelhert. Welke grappige feitjes heb ik verder nog ontdekt?

  • De wetenschappelijke naam is cervus elaphus, wat zoveel betekent als “gehoornd hert”. Hoe lang zou Linnaeus daarover nagedacht hebben?
  • Het gewei van een edelhert is gemiddeld zo’n 70 centimeter lang, en weegt tussen de vier en tien(!) kilo.
  • De vorm van een gewei is genetisch bepaald en dus even uniek als een vingerafdruk.
  • In de paartijd raken de actiefste mannelijke edelherten behoorlijk uitgeput. Zij verliezen door het vele paren, vechten en burlen (zie volgende punt), in combinatie met weinig eten, soms wel 30 procent van hun lichaamsgewicht. Vermoeid en vermagerd vallen ze in de periode daarna makkelijk ten prooi aan roofdieren. (“Maarrrr ik heb me voortgeplant…”)
  • Tsja, dat burlen. Het klinkt als keihard hijgen en boeren tegelijkertijd. Edelhert-mannetjes doen het om vrouwtjes aan te trekken en concurrenten af te schrikken. (Vooral dat laatste, denk ik.) Sommige mensen doen het omdat je er Nederlands kampioen in kunt worden.

Ik hoop nog steeds dat ik dit weekend een edelhert van dichtbij te zien krijg. Al ben ik héél blij dat het nu geen bronsttijd is.

Wakker worden van een burlend hert onder m’n raam? No, thank you.

Foto: “Young Red Deer Stag” door The Wasp Factory, licentie CC BY-NC-SA 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *