Meteen naar de inhoud

EVS?

[Update maart 2021: voor actuele informatie over vrijwilligerswerk in Europa en het European Solidarity Corps – voorheen European Voluntary Service – ga je naar de website van Go Europe.]

EVS staat voor European Voluntary Service (Europees Vrijwilligerswerk). Deze dienst maakt deel uit van het Europese subsidieprogramma Erasmus+. Jongeren tussen de 17 en 30 jaar kunnen dankzij EVS, gesubsidieerd(!), tussen de 2 en 12 maanden naar het buitenland om daar mee te werken aan een vrijwilligersproject. Alle EU-landen doen mee, plus een aantal omringende Europese, Aziatische en Afrikaanse landen. Geïnteresseerde jongeren zijn vrij om zelf een project te kiezen (of te bedenken), maar het project moet wel ondersteund worden door een goedgekeurde non-profitorganisatie ter plaatse.

Als (toekomstig) EVS-vrijwilliger heb je niet alleen te maken met die non-profitorganisatie in het buitenland (de ‘host’ of ‘receiving organisation’), maar ook met een zendorganisatie in eigen land. Ook die organisatie mag je zelf uitkiezen, al richten sommige zendorganisaties zich nadrukkelijk op een bepaald soort projecten, of projecten in een bepaalde Europese regio. Er zijn zendorganisaties die tegelijkertijd ook ontvangstorganisatie zijn voor buitenlandse vrijwilligers, en er zijn zendorganisaties die zich (op EVS-gebied) alleen bezighouden met het uitzenden van vrijwilligers. Voor ieder wat wils! Je mag de dichtstbijzijnde zendorganisatie uitkiezen, maar in principe kun je – als inwoner van Nederland – bij alle Nederlandse zendorganisaties terecht.

Volgens het officiële stappenplan moet je eerst een zendorganisatie uitkiezen, om vervolgens met die organisatie op zoek te gaan naar interessante projecten in het buitenland. Andersom mag volgens mij ook: bij mijn weten is het toegestaan om zelfstandig ontvangstorganisaties te benaderen en pas daarna, als je een goed project gevonden hebt, een bijpassende zendorganisatie te selecteren.

Als je een geschikte zend- en ontvangstorganisatie gevonden hebt, stel je samen een subsidie-aanvraag op. Die aanvraag moet vóór een bepaalde deadline bij het nationale agentschap van je eigen land binnen zijn. (Die deadline ligt minstens 3 maanden vóór het begin van je project, dus begin ruim op tijd met zoeken!) Als de subsidie-aanvraag goedgekeurd wordt – en die kans is in Nederland vrij groot – dan gaat een deel van de subsidie naar jou als vrijwilliger: je krijgt een reiskostenvergoeding, een verzekering, ‘kost en inwoning’ en een beetje zakgeld per maand. Je EVS-periode hoeft dus niet veel te kosten, maar rijk zul je er ook weer niet van worden. Althans, niet in materiële zin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *